STEAMulator

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ STEAMulator

Το STEAMulator είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων με άξονα τη σύνδεση των νέων με καινοτόμες επιχειρήσεις. Η προσέγγιση του βασίζεται στη βιωματική εκπαίδευση των συμμετεχόντων και το περιεχόμενό του εμπλουτίζεται συνεχώς με βάση τις ανάγκες σε δεξιότητες που απαιτεί η σύγχρονη αγορά εργασίας.

Το STEAMulator ξεκίνησε το 2016 ως ένα πρόγραμμα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού με στόχο να βοηθήσει τους μαθητές, μέσω διαδραστικών εργαστηρίων και βιωματικών επισκέψεων σε καινοτόμες επιχειρήσεις, να αντιληφθούν πώς εφαρμόζονται στην πράξη οι επιστήμες που μαθαίνουν στο σχολείο.

Εξαιτίας της πετυχημένης του πορείας στο μαθητικό κοινό με πάνω από 650 συμμετέχοντες να έχουν εκπαιδευτεί σε νέες δεξιότητες, το STEAMulator αναπτύσσεται προσφέροντας την καινοτόμο προσέγγισή του και σε δράσεις που απευθύνονται σε μεγαλύτερο κοινό.

Μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες του προγράμματος.

Το ακρωνύμιο S.T.E.A.M., από όπου το πρόγραμμα πήρε και το όνομά του, προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics.

Ο ορισμός του S.T.E.A.M. έκανε την εμφάνισή του πριν μερικά χρόνια εκφράζοντας μια καινοτόμο εκπαιδευτική προσέγγιση που βασίζεται στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Τεχνών και των Μαθηματικών. Η εφαρμογή της μεθόδου S.T.E.A.M. οδηγεί στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας, της επίλυσης προβλημάτων και του ομαδικού πνεύματος συνεργασίας.

Πολύ γρήγορα, εξαιτίας της μεγάλης απήχησης που είχε ως εκπαιδευτική μέθοδος αλλά και της αναγκαιότητας των παραπάνω τομέων στην αγορά εργασίας, έφτασε να ταυτίζεται με όλο το φάσμα των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών επιλογών που στηρίζονται σε αυτές τις επιστήμες.

Πλέον όταν συζητάμε για S.T.E.A.M. jobs εννοούμε τις επιλογές σταδιοδρομίας που έχει κάποιος σε αυτούς τους τομείς ενώ ταυτόχρονα, ως μέθοδος εκμάθησης, το S.T.E.A.M. Learning εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο πετυχημένες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για τις επιστήμες αυτές.

S.T.E.A.M.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς την αντιστοίχιση δεξιοτήτων των νέων και αναγκών της αγοράς εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν είναι εξοπλισμένοι με τις απαραίτητες δεξιότητες, ενώ η αγορά εργασίας δε δημιουργεί θέσεις που να ανταποκρίνονται στα πτυχία τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται στο να βρουν προσωπικό ικανό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους ενώ ταυτόχρονα οι νέοι επενδύουν χρόνο και κόπο στο να αποκτήσουν κάποιο πτυχίο που δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το 43,3% των εργαζομένων σήμερα δεν απασχολείται σε θέσεις εργασίας ανάλογες των προσόντων τους.

Στο STEAMulator λαμβάνουμε διαρκώς υπόψιν τις τρέχουσες ανάγκες σε νέες δεξιότητες, όπως αυτές διαμορφώνονται σε πραγματικές συνθήκες της αγοράς εργασίας καθώς και σε προβλέψεις που παρουσιάζονται ανά διαστήματα από διεθνείς οργανισμούς και σχετικές μελέτες. Με τον τρόπο αυτό είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε δράσεις επιμόρφωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων καθώς και να φέρουμε σε ουσιαστική επαφή τη νέα γενιά με το καινοτόμο επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων στη χώρα μας είναι σύμφωνα με διεθνείς και ευρωπαϊκές μελέτες ανεπαρκής ώστε να εξασφαλίσει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων και επιμόρφωσης προκειμένου να καθοδηγήσει τους μαθητές και να τους προετοιμάσει για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία.

Από νεαρή ηλικία οι μαθητές επωμίζονται το βάρος επιλογής επαγγέλματος προκειμένου αυτή να συνδυαστεί κατάλληλα με τις αντίστοιχες σπουδές, δίχως να διαθέτουν το σύνολο των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για μια τόσο σημαντική απόφαση. Ορισμένες φορές μάλιστα εκλαμβάνουν και ως αποτυχία τη μη εισαγωγή τους στη σχολή πρώτης προτίμησης που θα τους οδηγούσε πιο κοντά στο στόχο τους. Ένα στόχο για μία δουλειά για την οποία ελάχιστα γνωρίζουν στη φάση που βρίσκονται και αν κρίνουμε από το ραγδαίο ρυθμό αλλαγής που συντελείται στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, οι πιθανότητες να παραμείνει αυτή ως έχει όταν οι ίδιοι θα βγουν στην αγορά εργασίας είναι λίγες.

*Στο STEAMulator είμαστε υπέρ κάθε μεθόδου που στοχεύει στον επαγγελματικό προσανατολισμό και μπορεί να βοηθήσει τους νέους στην αναζήτηση επαγγελματικής σταδιοδρομίας, είτε αυτή έχει τη μορφή τεστ επαγγελματικού προφίλ, είτε συμβουλευτικής από ειδικούς επιστήμονες και φυσικά είμαστε υπέρ και της μαθησιακής προσέγγισης που γίνεται στο πλαίσιο των μαθημάτων του ΣΕΠ. Εάν έχετε παρακολουθήσει κάποια αντίστοιχη μέθοδο ή σχεδιάζετε να το κάνετε στο μέλλον, σας προτρέπουμε να το πράξετε.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Ωστόσο, εμείς δεν μένουμε εκεί. Πιστεύουμε ότι αυτό που λείπει από τους νέους σήμερα είναι τα ερεθίσματα και είμαστε εδώ για να τους τα δώσουμε. Οι νέοι πρέπει να δουν τον εργασιακό χώρο της μελλοντικής τους δουλειάς, να συνομιλήσουν με σχετικούς επαγγελματίες, να καταλάβουν τι είδους δεξιότητες – πέρα από τα τυπικά προσόντα, πτυχία, κλπ – χρειάζονται στη συγκεκριμένη δουλειά και κυρίως να αντιληφθούν τι απαιτεί η μελλοντική αγορά εργασίας από τους ίδιους ώστε να πετύχουν το στόχο τους.

Μέσω του STEAMulator ανοίγεται στους νέους ένα παράθυρο της μελλοντικής τους καριέρας. Τους αρέσει; Πιστεύουν θα τους ταίριαζε; Πώς όσοι ήδη δουλεύουν στον τομέα αυτόν, έφτασαν ως εκεί; Μπορούν οι ίδιοι να το κάνουν; Τι πρέπει να αναπτύξουν από εδώ και πέρα για να είναι μελλοντικά ανταγωνιστικοί; Μπορούν αυτό να το κάνουν στη χώρα τους ή να κοιτάξουν για αντίστοιχες θέσεις στο εξωτερικό; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα στα οποία έρχεται να δώσει απάντηση η συμμετοχή των νέων στο STEAMulator.

Μπορείτε να δείτε το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρουμε εδώ.

Αν εκπροσωπείτε κάποια εταιρεία και επιθυμείτε να συμβάλλετε στο έργο μας μέσω συμμετοχής της εταιρείας σας στο STEAMulator και τις δράσεις του, δηλώστε το ενδιαφέρον σας εδώ.

Αν εκπροσωπείτε κάποιον εκπαιδευτικό οργανισμό και επιθυμείτε να εξασφαλίσετε για τους μαθητές σας την πρωτοποριακή μέθοδο επαγγελματικού προσανατολισμού του STEAMulator, δηλώστε το ενδιαφέρον σας εδώ.