Τσακιρίδης Λευτέρης ΕΤΑΙΡΙΑ: Dataways

Πείτε μας δυο λόγια για την επαγγελματική σας πορεία:

Έχω σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στη Βοστώνη, Αμερική και έχω εργαστεί μέσω πρακτικής άσκησης σε πολλαπλές πόλεις σε διάφορες χώρες όπως η Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Καράκας και Λονδίνο.

Λόγω των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων αναγκάστηκα να γυρίσω στην Ελλάδα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνω «εκτός αγοράς» για ένα σημαντικό διάστημα 18 μηνών.

Παρόλα τα προβλήματα που μου παρουσιάστηκαν και τις δεσμεύσεις που σε συνοδεύουν λόγω της στρατιωτικής θητείας, δεν έμεινα άπραγος και συνέχισα να κυνηγώ το όνειρο μου καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά εκείνη την περίοδο τη δυσκολία εύρεσης μέσου πρόσβασης στο Internet για μια απλή ανταλλαγή email – αποστολή βιογραφικού με δυνητικό εργοδότη στο Λονδίνο.  Την λύση μου έδωσε μία φίλη – φίλου που σπούδαζε στη Νομική Κομοτηνής, με τη βοήθεια της οποίας έκανα χρήση του εξοπλισμού που διέθετε η σχολή στους φοιτητές, για πρόσβαση στο Internet (για μικρό χρονικό διάστημα και κατόπιν αιτήματος!!)

Περιττό να πω ότι παρουσιάστηκα με γυναικείο όνομα στο Lab… αλλά με την ταυτόχρονη παρουσία της φίλης με άφησαν να κάνω τελικά την χρήση του εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα πραγματοποιούσα τηλεφωνικές συνεντεύξεις από δημόσιο καρτοτηλέφωνο με τηλεκάρτα περιορισμένης χρήσης, είτε από το Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ) του στρατοπέδου ή από το δρόμο!!!  Διηγώντας τα να κλαις… αλλά τα ξεπέρασε όλα η θέληση.

Το 1997, την ίδια ημέρα απόλυσης από τον Ελληνικό Στρατό ταξίδεψα στην Αθήνα όπου ξεκίνησα να εργάζομαι στην Global One Communications, ένα τηλεπικοινωνιακό consortium των France Telecom, Deutsche Telecom και της Sprint International.

Είχα επιτυχημένη θητεία και αυτό με βοήθησε να μεταπηδήσω το 1999, στον μεγαλύτερο Ελληνικό Όμιλο Πληροφορικής της εποχής, τον Όμιλο Πουλιάδη. Και το 2000 ιδρύθηκε η εταιρία Dataways που  μέχρι και σήμερα είμαι συνιδιοκτήτης.

Tι θα λέγατε σε κάποιον που σήμερα ξεκινάει την καριέρα του;

Θα του έλεγα να πιστέψει στον εαυτό του και να επενδύσει στην καλλιέργεια της προσωπικότητας του. Να μην είναι ηττοπαθής, να επιμένει στους στόχους του παρά τις όποιες αποτυχίες, να έχει θάρρος, να έχει ένα ευγενικό θράσος και να είναι διαθέσιμος να πάρει κάποια μικρά ρίσκα.

Πτυχίο ή δεξιότητες;

Αυστηρά 50 – 50.  Και τα δύο σημαίνουν πολλά.  Το πτυχίο αναδεικνύει στοιχεία οργάνωσης και προσήλωσης σε στόχους (ακόμα και το να ζεις σε κάποια άλλη πόλη σε περίπτωση που μετακομίσεις από τη γενέτειρά σου σου προσδίδει εμπειρίες και αναπτύσσει ικανότητες σε ένα άτομο).

Και οι δεξιότητες όπως είναι φυσικό δείχνουν αντίληψη καταστάσεων. Πήρες πτυχίο, πως το αξιοποίησες, τι έκανες, ποια ήταν η δράση σου;  Όλα τα παραπάνω φανερώνουν πολλαπλές πτυχές και στοιχεία των soft skills σου !!

Τι μετράει για εσάς όταν πρόκειται να γνωρίσετε έναν/μια υποψήφιο/α για εργασία στην εταιρία σας;

Αρχικά, είναι σημαντικό να δω πόσο καλά γνωρίζει την εταιρία με την οποία προτίθεται να κάνει τη συνάντηση.  Μετέπειτα φυσικά οι δεξιότητες, το βιογραφικό, το σύνολο των δεξιοτήτων που μπορεί να μου παρουσιάσει, ακόμη και τη διαχείριση του άγχους κάποιου υποψηφίου/ας κατά την ώρα της συνάντησης.

Σε τι βαθμό λαμβάνετε υπόψιν σας το πτυχίο και το μεταπτυχιακό ενός/μιας υποψηφίου/ας.

Το πτυχίο ή ένας μεταπτυχιακός τίτλος είναι μεγάλο και σημαντικό plus αλλά σίγουρα όχι must!  Το πτυχίο όπως ανέφερα παραπάνω δείχνει πολλά στοιχεία ακόμη και αν σπούδασε κάτι διαφορετικό από την παρούσα ενασχόληση του/της με κάποιο αντικείμενο που το αγάπησε και θα το αγαπάει.

Πόσο σημαντική είναι η προϋπηρεσία για εσάς;

Η προϋπηρεσία είναι πολύ σημαντική καθώς η εμπειρία μπορεί να σε εξελίξει επαγγελματικά.  Επίσης και από εδώ μπορείς να δεις/κατανοήσεις στοιχεία για τον χαρακτήρα ενός/μιας υποψήφιου/ας.

Πόσο χρόνο προσαρμογής διαθέτετε σε έναν καινούργιο εργαζόμενο στην εταιρεία σας;

Το ελάχιστο χρονικό διάστημα που διαθέτουμε σε κάθε νέο/α εργαζόμενο/η είναι από 3 έως 6 μήνες.   Μετά το διάστημα αυτό είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και εξελιχθεί για να καλύψει τη θέση για την οποία ήρθε να καλύψει στην εταιρία.

Ασχολείστε με αυτό που σπουδάσατε;

Ελάχιστα. Πλέον ασχολούμαι περισσότερο με τη διαχείριση διοικητικών και χρηματοοικονομικών αποφάσεων καθώς επίσης και με τη στρατηγική ανάπτυξης και βελτίωσης της εταιρίας.

Αν γυρνούσατε το χρόνο πίσω θα αλλάζατε κάτι στην πορεία σας;

Δεν θα άλλαζα τίποτα απολύτως, όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο!

Αν ήταν να επιλέξετε τώρα σπουδές, τι θα επιλέγατε να σπουδάσετε;

Πιστεύω πως θα ακολουθούσα τον κλάδο της πληροφορικής και γιατί όχι και των μαθηματικών. Θεωρώ ότι είναι βάσεις για τα πάντα.  Αλλά μετά θα έκανα ένα στοχευμένο μεταπτυχιακό ή ακόμη και διδακτορικό.

Πείτε μας δυο λόγια από την εμπειρία σας στο πρόγραμμα STEAMulator.

Η εμπειρία μου από το πρόγραμμα ήταν εξαιρετική.  Η επικοινωνία με εφήβους που είναι μέσα στους προβληματισμούς και τις αμφισβητήσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Είμαι γονιός και απέναντι στα παιδιά βλέπω τα πρόσωπα και τα ερωτήματα και των δικών μου παιδιών.  Θέλω να εμπνεύσω όχι να φοβίσω, θέλω να σπρώξω να κινητοποιήσω και να ενημερώσω ότι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του καθενός ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΥ Ο ΕΑΥΤΟΣ.

Αυτό θα μου πουλήσεις τόσο σε μένα όσο και στον έξω κόσμο.  Εκτίμησε λοιπόν το ποιος/ποια είσαι και βγες έξω με αισιοδοξία και όχι ηττοπάθεια.  Ο δρόμος έχει λακκούβες, νερά, λάσπες, αλλά εσύ τον επιλέγεις και εσύ κάνεις τα βήματα.

Όταν όμως φθάσεις σε υψηλό σημείο αυτογνωσίας, θα έχεις κατακτήσει τον κόσμο… όχι τον πλανήτη Γη, τον ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΟΣΜΟ, και αυτό είναι αρκετό και επιθυμητό.

Θα παίρνατε ξανά μέρος;

Στην παρούσα χρονική στιγμή, είμαι πολύ πιεσμένος χρονικά… αλλά πάντα υπάρχει χώρος για γλυκό μετά από ένα γεύμα!  Οπότε ναι, θα το έκανα με χαρά.

Γιατί θεωρώ ότι μπορώ να βοηθήσω -έστω και στιγμιαία- και να απαλύνω πόνο ή να ξεδιαλύνω σκέψεις, ίσως και να προβληματίσω… αλλά όλα αυτά είναι η διαδρομή στην αυτογνωσία και στην επίτευξη στόχων.